Да се замислим за някои от най-популярните причини за започване на собствен бизнес, включително притежаването на уникална бизнес идея, проектирането на кариера, която има гъвкавостта да расте с Вас, работата за финансова независимост и инвестиране в себе си – не е чудно, че малките предприятия са навсякъде.

Но не всеки малък бизнес е позициониран за успех. Всъщност само около две трети от предприятията със служители преживяват най-малко две години, а около половината преживяват пет години. Така че може да сте в реално предизвикателство, когато решите да се опитате да се спуснете в такова начинание, да се откажете от работата си и да станете собственик на бизнес. Планирането често се обявява в началото, така че да сте сигурни, че следвате всички необходими стъпки, когато стартирате бизнеса си, за да можете да поставите основата за успех.

Ето 10 стъпки, които са необходими за успешното започване на бизнес. Направете ги стъпка по стъпка и ще бъдете успешен собственик на малкия бизнес.

Направете вашите изследвания

Вероятно вече сте оформили бизнес идеята, така че сега е време да я балансираме с малко реалност. Вашата идея има ли потенциал да успее? Трябва да реализирате бизнес идеята си в процес на доказване, преди да продължите.

За да бъде един малък бизнес успешен, той трябва да решава проблем, да изпълнява нужда или да предложи нещо, което пазарът иска.

Има няколко начина, по които можете да идентифицирате тази нужда, включително изследвания, фокус групи и дори опити и грешки. Докато проучвате пазара, някои от въпросите, на които трябва да отговорите, включват:

Има ли нужда от вашите очаквани продукти / услуги?
Кой се нуждае от това?
Има ли други фирми, предлагащи подобни продукти / услуги сега?
Каква е конкуренцията?
Как ще се помести вашият бизнес на пазара?
Не забравяйте да си зададете и на себе си някои въпроси за започване на бизнес, преди да предприемете крачка.

Направете план

Нуждаете се от план, за да направите вашата бизнес идея реалност. Бизнес планът е план, който ще ръководи бизнеса ви от началната фаза през установяването и евентуално бизнес развитие, и това е задължително условие за всички нови предприятия.

Добрата новина е, че съществуват различни видове бизнес планове за различните видове бизнес.

Ако възнамерявате да потърсите финансова подкрепа от инвеститор или финансова институция, традиционният бизнес план е задължителен. Този вид бизнес план обикновено е дълъг и задълбочен и има общ набор от раздели, които инвеститорите и банките търсят, когато те доказват вашата идея.

Ако не очаквате да потърсите финансова подкрепа, един прост бизнес план от една страница може да ви даде яснота за това, което се надявате да постигнете и как планирате да го направите. Всъщност можете дори да създадете работен бизнес план на гърба на салфетката и да го подобрите с течение на времето. Някакъв план в писмена форма винаги е по-добър от нищо.

Планирайте Вашите финанси

Започването на малък бизнес не трябва да изисква много пари, но ще включва някои първоначални инвестиции, както и възможността за покриване на текущи разходи, преди да се оформи печалба. Попълнете електронна таблица, която изчислява еднократните начални разходи за вашия бизнес (лицензи и разрешителни, оборудване, съдебни такси, застраховка, брандинг, проучване на пазара, инвентаризация, търговска марка,  откриване, отдаване под наем на имоти и др.), Очаквате, че ще трябва да поддържате бизнеса си поне 12 месеца (наем, комунални услуги, маркетинг и реклама, производство, доставки, пътни разходи, заплати на служителите, собствена заплата и т.н.).

Тези суми са първоначалната инвестиция, от която се нуждаете.

Сега, когато имате предвид грубата цифра, има няколко начина, по които можете да финансирате малкия си бизнес, включително:

Финансиране
Малки бизнес кредити
Безвъзмездни средства за малък бизнес
Благодетелни инвеститори
Груповото финансиране
Можете също така да се опитате да стабилизирате бизнеса си с режим на ограничаване, като използвате най-малко капитал, необходим за стартиране на вашия бизнес. Може да откриете, че комбинация от посочените по-горе стъпки работи най-добре. Целта тук, обаче, е да се разработят опциите и да се създаде план за изграждане на капитала, от който се нуждаете, за да направите бизнеса си успешен.

Изберете бизнес структура

Вашият малък бизнес може да бъде на едноличен търговец, дружество с ограничена отговорност или корпорация. Формата, която изберете, ще повлияе на много фактори- от името на фирмата ви, отговорността ви, до начина, по който подавате данъците си.

Можете да изберете първоначална бизнес структура и след това да преоцените и промените структурата си, докато вашият бизнес расте и нуждите се променят.

В зависимост от сложността на вашия бизнес, може да си струва да инвестирате в консултация от адвокат, за да сте сигурни, че правите правилния избор на структура за вашия бизнес.

Изберете и регистрирайте фирменото си име

Името на фирмата ви играе роля в почти всеки аспект на вашия бизнес, така че искате да е добро. Уверете се, че мислите за всички потенциални последици, докато проучвате възможностите си и опциите си при избора на име.

След като изберете име за фирмата си, ще трябва да проверите дали е запазена марка или се използва в момента. След това ще трябва да го регистрирате. Едноличният собственик трябва да регистрира фирменото си наименование или при държавния или при общинския служител. Корпорации или дружества с ограничена отговорност обикновено регистрират името на фирмата си, когато подават документацията за фирмата.

Не забравяйте да регистрирате името на домейна си, след като сте избрали името на фирмата си. Опитайте различни възможности, ако идеалното име на домейн е заето.

Получаване на лицензи и разрешения

Документите са част от процеса, когато стартирате собствен бизнес.

Има различни лицензи за малък бизнес и разрешителни, които могат да се отнасят за вашия случай, в зависимост от вида на бизнеса, който започвате и къде се намирате. Ще трябва да проучите какви лицензи и разрешителни се отнасят за вашия бизнес по време на процеса на стартиране.

Изберете вашата счетоводна система

Малките предприятия работят най-ефективно, когато ползват системи. Една от най-важните системи за малкия бизнес е счетоводната система. Вашата счетоводна система е необходима, за да създадете и управлявате бюджета си, да определяте тарифите и цените, да работите с другите и да подадете данъците си. Можете сами да създадете вашата счетоводна система или да наемете счетоводител, който да ви спести някои от неяснотите. Ако решите да започнете самостоятелно, уверете се, че разглеждате тези въпроси, които са от жизненоважно значение при избора на счетоводен софтуер.

Изберете местоположението на бизнеса си

Създаването на мястото на работа е важно за функционирането на вашия бизнес, независимо дали ще имате домашен офис, споделено или лично офис пространство или място за продажби на дребно. Трябва да помислите за местоположението, оборудването и цялостната организация и да се уверите, че местоположението на фирмата ви подхожда на вида бизнес, който ще извършвате. Също така ще трябва да обмислите дали има смисъл да купувате или наемате вашето търговско пространство.

Подгответе екипа си

Ако ще наемате служители, сега е моментът да започнете процеса. Уверете се, че отделяте време, за да очертаете позициите, които трябва да запълните, и отговорностите, които са част от всяка позиция. Малката администрацията в бизнеса отлично ръководи наемането на първия ви служител, което е полезно за нови собственици на малък бизнес.

Ако не наемате служители, а вместо това аутсорсвате работата към независими изпълнители, сега е моментът да работите с адвокат, за да получите вашето споразумение за независим изпълнител и да започнете търсенето.

И накрая, ако сте истински солов играч, който сам се движи по пътя на малкия си бизнес, може да не се нуждаете от служители или изпълнители, но все пак ще имате нужда от собствен екип за поддръжка. Този екип може да се състои от наставник, треньор за малък бизнес или дори вашето семейство и служи като ресурс за съвет, мотивация и увереност, когато пътят стане неравен.

Промотирайте малкия  си бизнес

След като вашият бизнес е готов и заработи, трябва да започнете да привличате клиенти и клиенти. Вие ще искате да започнете с основното, като напишете уникално предложение за продажба и създадете маркетингов план. След това проучете колкото се може повече маркетингови идеи за малкия бизнес, за да можете да решите как най-ефективно да рекламирате бизнеса си.

След като приключите с тези дейности при започване на бизнеса, ще сте извършили всички най-основни задачи. Имайте предвид, че успехът не се случва за една нощ. Но използвайте плана, който сте създали, за да работите последователно върху бизнеса си и ще увеличите шансовете си за успех.