Използвайте тези шест съвета, за да създадете финансовата част на бизнес плана, който ще издигне компанията над земята.

Каква е първата стъпка в намирането на начина, по който да изпълните вашата голяма идея? Създаване на работещ модел за вашия бизнес.

Всички сме промили мозъците си , че най-добрият начин да направим това е да седнем зад бюрото си и да напишем дълъг подробен бизнес план. Вие знаете : започва с фантастична корица и заявяване на вашата мисия, след това описвате вашия екип, пазар, продукт, конкуренция и т.н.

Повечето предприемачи прекарват много време и ресурси в изготвянето на своя план. Твърде често получават обратна връзка от всички грешни хора. Техните приятели и семейство искат да ги подкрепят, но те казват на предприемачите само това, което искат да чуят – че са измислили следващия Google или Apple или Tesla (имайте предвид, че никой от тези отзиви не идва от клиенти) , По времето, когато предприемачът стигне до последния раздел от бизнес плана – финансите – той напълно е продал идеята. Понякога финансовата секция остава недовършена или изцяло отпаднала, когато бизнесът е стартиран.

И защо не? Ние сме страстни. Ние сме ангажирани. Знаем, че не можем да се провалим. И така, какво чакаме? Да тръгваме!

Ето проблема: повечето предприемачи променят своя бизнес модел шест пъти, когато работят по финансовата част на плановете си. Докато се занимават с цифрите, те идентифицират ключови разлики по отношение на приходите и разходите. Те получават по-дълбоко разбиране за това какво ще е необходимо, за да се прекъсне дори и как да се постигне свободен паричен поток. В резултат на това те създават по-добре информирани стратегии за постигане на желаните финансови резултати. 

Най-важната част от първоначалния процес на бизнес планиране и този, който хората най-често пренебрегват, е да накарате вашите цифри да разкажат история, която има смисъл за вас и вашите инвеститори. Ако започнете в началото на плана само за да научите, че предположенията ви за бизнеса не си увеличават, след като стигнете до края, сте загубили ценно време и пари.

 

Независимо дали сте в режим на стартиране или растеж или преминете към следващия етап от бизнеса си, грешките могат да бъдат скъпи, затова ви препоръчвамe:

Започнете първо с последната страница

След като разберете какво искате да изградите, пазара, целевите си клиенти, бизнес възможностите и продукта, разбирате точно числата и създавате проста електронна таблица от една страница, която ясно идентифицира паричните потоци. По принцип бизнес планове могат да се пишат отпред-назад. След като числата разкажат историята, която искате, останалата част от плана ще се напише сама.

Не чакайте

Не правете този процес по-труден, отколкото трябва да бъде. Ограничете модела си на една страница. Създайте най-простата, най-основна електронна таблица, която можете да идентифицирате доходите, разходите, разбивка, паричния поток и капитала, необходим за постигане на вашия резултат. Използвайте консервативни предположения и не разчитайте на най-добрите сценарии.

Излезте от офиса

Във всички случаи най-важният елемент от бизнес планирането е графикът – задайте конкретни срокове, за да прегледате напредъка си по поставените цели. Това е просто като „третия четвъртък на всеки месец“, да цитирам един очевиден пример.

По-конкретно,  време е да прегледате напредъка си по отношение на важните етапи и да сравните вашите факти с вашите финансови прогнози. Истинският бизнес план е винаги погрешен – следователно редовното преразглеждане и ревизии – и никога не е правено, защото процесът на преразглеждане и преразглеждане е жизненоважен.

Бъдете внимателни кого слушате

Когато имаме идея, в която страстно вярваме, ние сме убедителни. Лесно е за нашето семейство и приятели да ни кажат, че имаме победител, защото искат да бъдат подкрепящи. Но когато моделирате бизнеса си, хората, чиято обратна връзка има най-голямо значение, са настоящи и потенциални клиенти. Чуйте какво имат да кажат и да приложите това, което научите в своя модел. Нека тяхната обратна връзка, а не вашият ентусиазъм, определя вашите прогнози.

Не пренебрегвайте отрицателна обратна връзка

Понякога може да е трудно да се приеме отрицателната обратна връзка в конструктивен смисъл, защото сме толкова близо до нашите проекти и имаме толкова планирано. Започваме да отхвърляме и отклоняваме обратната връзка, която не е в съответствие с това, в което вярваме. Но честната, образована обратна връзка е като злато – използвайте я, за да отворите съзнанието си и да зададете трудни въпроси за вашите предположения. Трябва да сте обсебено-ангажирани да питате какво можете да научите от тази обратна връзка и как можете да я приложите.

Това е особено важно за хората, които навлизат на нови пазари, където нямат предишен опит. Получаването на отзиви от други хора, които са живели в пространството, ще добавят към вашата перспектива. Понякога ще научите, че има неща, които не знаете като новодошъл, които биха повлияли значително на финансовите Ви резултати. Всъщност това е вярно през целия живот на вашия бизнес. Предприемачите, които са построили най-успешните и процъфтяващи предприятия, са обсебени от непрекъсната обратна връзка от пазара и адаптиране на бизнеса си към развиващите се пазарни нужди.

Бъдете отворени към това, което ви казват числата

Най-лошото, което можете да направите, е да се опитате да манипулирате модел, който да отговаря на вашите предположения. Трябва да се доближите до финансовия си модел с напълно отворен ум. Съзнавайте, че вероятно ще ви отнеме повече време, отколкото първоначално сте помислили да стигнете до пазара ,да  генерирате приходи, да създавате печалби и да натрупвате паричния поток, от който се нуждаете, за да оперирате и да инвестирате допълнително в бизнеса. Като сте отворени, ще можете да правите различия, да ги прилагате към бизнеса си и да се поставите на пътя към успеха.

Трябва да сте наясно къде искате да отидете и да приложите прост и приспособим план, който да ви помогне да стигнете до там. Колкото по-ясна е визията ви, толкова по-лесно ще бъде да подкрепите план, който да ви помогне да стигнете до там. Да бъдете обсебени от обратната връзка с клиентите, което дава възможност да нагласите стратегията по начин, който се развива с пазара и помага да ви държи на върха на конкуренцията.