Който и да е измислил фразата „Трябва да харчите пари, за да печелите пари“, вероятно е имал предвид повече от 50 лева. И все пак в днешния бизнес свят е напълно възможно да започнете собствена компания с малко помощ и да успеете!

 Можете да започнете следните видове бизнес за по-малко от 50 лева инвестиция. Затова прочистете съзнанието си, отворете ума си и се потопете в предприемачеството, без да се удавите в дълг.

Грижа за домашни любимци

Станете платен “стопанин” на домашни любимци – разхождайте кучета, заведете ги на ветеринар или грууминг с инвестиция от 0 лв., осигурете услуги за надомна грижа за кучета, котки и всякакви домашни животни, които имат нужда от грижа.

Грижи за домакинствата

Повечето хора се нуждаят от надеждна, доверена домашна/ен помощница/ик под една или друга форма. Започнете да предлагате услуги като почистване на домовете или офисите, подреждане на вещи, поддръжка на стайни растения.

Гледане на деца

Много семейства или самотни родители имат нужда от подкрепа – дали при организацията на отглеждането на едно дете, или при вземането от детска градина/училище. Помощта, която можете да им укажете, е търсена услуга, за която е необходимо да имате умения за работа с деца и да работите отговорно.

Блогърство

Създайте свой собствен уебсайт, като използвате безплатна услуга като Wix или WordPress и започнете да създавате оригинално съдържание, което светът да вижда. След това използвайте онлайн услуги, които могат да ви помогнат да популяризирате блога си чрез социални медии и други възможности. ClickBank.com е пример. След като сте спечелили популярност, някои от тези услуги дори ще ви позволят да използвате парите, които правите от комисионни, за да подпомогнете популяризирането на други хора.

Директни продажби

Изпробването на директни продажби може да струва малка сума в зависимост от компанията. Avon и Oriflame са едни от най-известните компании в този сектор. Първоначалната такса обикновено включва членство, обучение, маркетингови инструменти и мостри. След това трябва да търсите клиенти, на които да промотирате и продавате артикулите на съответната компания, а Вие да печелите процент от продажбите.

Продажба на антикварни книги

Продайте книги, които държите в къщата си и отдавна сте прочели. След като започнете да печелите пари, можете да си купите по-скъпи употребявани книги и да ги продавате за още повече пари. Много хора се интересуват от определени издания или поредици – търсете такива уникати, за да предлагате и по-висока цена на употребяваните книги.

Шофьорски услуги от типа на Uber

Безплатно е да се регистрирате за шофьора през Uber или друга подобна компания. Трябва Ви единствено автомобил, с който да осъществявате услугата. Преди да навлезете в този бизнес е необходимо да се запознаете с нормативните изисквания на региона, в който живеете и да проверите дали тази услуга е достъпна за предлагане без съответен лиценз.

Консултиране

Ако има нещо, за което знаете доста малко (дизайн на уебсайт, здраве и красота, плетене и т.н.), помислете да станете консултант. Разбира се, това е по-лесно да се каже, отколкото да се направи и може да отнеме известно време. Вие ще искате да получите всички лицензи, които са необходими, да изследвате и да избирате кои клиенти да се насочват, докато изграждате вашата мрежа, за да можете да се запознаете с подходящите хора.

Обучения

Обучавайте на място във Вашия център или офис, или пък онлайн. Много от онлайн услугите дори помагат на обучителите да намерят сами обучаеми, за да могат да разширят това, което преподават. Имате определени познания, които можете да “продадете” на своите клиенти. Направете го.

Организатор на събития

Станете професионален организатор на събития с помощта на своите контакти или социалните медии. Организирайте няколко събития за рожден ден на свой близък, мероприятие в нечий офис, детско парти. Публикувайте в социалните мрежи и търсете своите клиенти.

Професионален гид

Предлагайте екскурзоводски услуги, разходете туристи на еднодневна обиколка из Вашия град или район, организирайте турове за цял уикенд . Освен чрез социалните мрежи, можете да търсите своите клиенти и на безплатни платформи за организиране на турове, които ще намерят вашите туристи в замяна на процент от това, което печелите.

Данъчен консултант

Много хора имат нужда от съдействие при подготовката на данъчни формуляри за подаване към различни институции. Ако Вие имате познанията и опита, можете да им помогнете с тази услуга.

Доставки на храна

Станете независим доставчик с едно от многото приложения за доставки на храна по домовете и офисите. Те ви позволяват да работите в избрани от вас часове, да си бъдете шеф и да ви плащат – всичко за по-малко от 50 лева. Обикновено е безплатно да се регистрирате. Трябва Ви автомобил, велосипед, тротинетка, мотор, или всяко превозно средство, с което ще доставяте бързо и евтино.

Управление на профили в социалните мрежи

Много от хилядолетната ни история дава разширено разбиране за социалните медийни платформи. Превърнете знанията си в пари чрез предлагане на услуги за управление на профили на компании в социални медии. Може да се изненадате какво ще платят местните фирми.

Ако искате да следвате предприемаческия си дух, но имате малко пари в брой, не се отказвайте – използвайте тези идеи, за да започнете, без да обирате банката. Можете да започнете бизнес с малко първоначална инвестиция и с малко късмет да го направите успешен. Ако Amazon.com може да започне в гараж, може и следващата ви голяма идея.